گریس
گریس روانکاری جامد یا نیمه جامد که در صنایع مختلف و مصارف خانگی مورد استفاده قرار می گیرند . برای مطلع شدن از کاربرد های گوناگون آن و انتخاب مناسب ترین گریس طبق نیازتان با ما همراه باشید .
گریس به روانکاری که از ترکیبات مواد نفتی یا پایه صابونی تشکیل شده اند ، می گویند . گریس ها امروزه دارای کاربرد های گوناگونی در زمینه های زیاد هستند ، اگر از انتخاب نوع گریس خود اطمینان خاطر ندارید همراه ما باشید .
انواع گریس ها
به علت مواد افزودنی خاص در فرمولاسیون ، گریس ها تنوع بالایی دارند و هرکدام از آن ها در محیط های خاصی با توجه به نیازشان مورد استفاده قرار می گیرند .برای تعیین نوع مناسب گریس به کار رفته در دستگاه مورد نظر پارامتر های زیر مهم است .- دمای محیط کارکرد
- کار در مجاورت هوا
- کار در مجاورت آب
- کار در فشار بالا یا پایین
- اگر شما نیاز به گریسی دارید که در مقابل ترکیب با آب و تا نقطه قطره شدن 100 درجه از خود مقاوت نشان دهد ، باید به سراغ گریس های پایه کلسیم بروید . یکی از معروف ترین این گریس ها ، گریس پارس شاسی 3 است که از زمان های گذشته با توجه به کاربرد های گسترده ای که در خودرو های سبک و سنگین و همچنین صنایع دارد ، آن را به یکی از پرطرفدارترین گریس های بازار ایران تبدیل کرده است .
- اگر دستگاه شما در مجاورت با حرارت قرار دارد و نیاز به نقطه قطره شدن در بازه 175 تا 200 دارد شما باید گریس های پایه لیتیوم را انتخاب کنید . به این نوع از گریس ها ، گریس های نسوز نیز گفته می شود . پسوند EP در کنار برخی گریس هاس نسوز نشان دهنده این است که این محصول دارای قابلیت تحمل فشار و دمای بالاتری را دارد . لازم به ذکر است در کنار این پسوند اعدادی نیز قرار می گیرد هر چه این عدد ها روبه بالاتر باشد ، گریس از غلظت بالاتری برخوردار است . از پرکاربرد ترین این نوع از گریس های نسوز می توان به گریس پارس لیتیوم ( پارس ماهان سابق ) اشاره کرد که دارای قیمت مناسب و کیفیت بالا می باشد . از محصولات دارای پسوند EP نیز می توان به گریس بهتام MULTIPPE EP2 با دارا بودن کاربرد های زیاد در سنگ شکن ها ، صنعت سنگ آهن و صنایع فولادی اشاره کرد . این محصول موجب افزایش طول عمر بلبرینگ ها می شود .
مزایای گریس نسبت به سایر روانکار ها
- قطره نشدن و جلوگیری از ریزش در برابر دما و سرعت دستگاه
- مخلوط نشدن با آب
- ماندگاری بر روی قطعات